Muziek van Bach en gedichten om de nacht te ...

Muziek van Bach en gedichten om de nacht te bestrijden

gezelschappen: Schnitgers Droom 2013

Muziek

Zondag 1 december zijn in de Der Aa-kerk in Groningen Bachs beroemde Goldberg Variaties te horen in een estafetteconcert. Vier Groningse musici spelen de eenendertig variaties ...

Toon meer...

Zondag 1 december zijn in de Der Aa-kerk in Groningen Bachs beroemde Goldberg Variaties te horen in een estafetteconcert. Vier Groningse musici spelen de eenendertig variaties op Bachs aria afwisselend op orgel, klavecimbel en kistorgel.

Volgens een legende werden de Goldberg Variaties (1741) door Bach geschreven om de doorwaakte nachten van opdrachtgever graaf Hermann Carl von Keyserlingk draaglijker te maken. We zullen nooit helemaal zeker weten of dit verhaal klopt, maar op zondagmiddag 1 december klinken in de Der Aa Kerk de dertig variaties en canons van Bach alsof deze legende historisch onbetwistbaar is.

Drie Groningse organisten en een klavecinist spelen in de kerk alle dertig variaties en canons van de Goldberg Variaties, met een poëtisch intermezzo van stadsdichter Joost Oomen. Hij selecteerde tien gedichten uit de wereldliteratuur die de slapeloosheid tijdens de nacht bestrijden. Poëten als Goudeseunne, Neruda en Reve en Harmsen van Beek komen langs in zijn voordracht.

Schnitgers Droom
Het concert is onderdeel van Schnitgers Droom 2013. De Der Aa-kerk beschikt over een orgel van de Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719). Met een succesvol festival werd in 2011 het beroemde orgel na jaren van restauratie opnieuw in gebruik genomen. In 2013 is er nu de serie Schnitgers Droom: tien concerten rond het orgel met traditie en vernieuwing als rode draad. Het programma brengt het hele jaar orgelcultuur op een brede, toegankelijke en inspirerende manier in beeld en is nadrukkelijk meer dan het traditionele kerkorgel.

Uitvoerenden
Stadsdichter Joost Omen: voordracht
Robert Koolstra: klavecimbel
Tymen Jan Bronda, Leonore Lub, Peter Westerbrink: orgel, kistorgel

Toon minder...
close
schnitgersdroom

Detail(s):

Waar en wanneer

Delen

Schrijf je in voor de Uitmail
Ontvang de laatste tips en acties. Gratis en op maat!
Meer over de UITmail